Forebyg konflikter mellem søskende

Brugervurdering: / 2
DårligBedst 

Det ser altid drønhyggeligt ud, og virker også som en rigtig dejlig og overskuelig ide, når i taler om at få en mere. Men når først du har to børn, med to år eller mindre imellem, så kan der komme problemer.

Det er ikke altid storesøster synes det re så hyggeligt med den nye legekammerat, og lillebror vil også have en plads i familien.

Konflikter er umulige at undgå, men de kan forebygges og børne kan få hjælp til selv at løse dem.

Her er 6 punkter, der kan hjælpe med at forebygge konflikter mellem de små søskende:

  1. Børn skal ikke nødvendigvis dele. Hver gang der opstår en konflik om et stykke legetøj, så tag stilling, Hvis børnene kæmper om storesøsters yndlingsbamse, så skal hun ikke nødvendigvis dele den med lillebror. Det er ok, at have sit eget.
  2. Undgå frustrationer. Ét af de store problemer er, når børnene ikke når at lære at tale, før der kommer en lille ny. Derfor optrappes små konflikter ofte. Vær opmærksom på at hjælpe den store med frustrationer.
  3. Vær med i legen. Du skaber rammerne og kan forudse problemer. Hvis du ikke har tid af den ene eller anden grund, må du sætte dem igang med aktiviteter, der normalt ikke giver problemer.
  4. Giv den store ro. Så den mindste op i sin seng med et puslespil eller en billedbog, så den største får lidt ro omkring sig. Det kan også være hun har sit eget værelse hvor hun kan lege lidt for sig selv, i ro og mag. Konflikter opstår ofte, fordi børnene er trætte, eller bare skal have lidt tid for sig selv.
  5. Køb ikke to. Det er meget fristende altid at købe to af alt legetøj. Du afhjælper dog ikke konflikter, for de skal nok komme og dine børn skal lære at acceptere at de ikke kan få alting. Konflikter kan være sunde og lærerige for børnene at løse...selvom det er hårdt for forældrene.
  6. At lære dit og mit. De fleste toårige er meget optagede af dit og mit. Du skal anerkende dit barns følelser og acceptere, at han gerne vil have nget for sig selv. Vælg et par ting af lillebrors legetøj som storesøster ikke må lege med, og sig nej, når lillebror vil lege med storesøsters yndlingsbamse.

Det er helt og aldeles urealistisk at tro, at et barn på 3½ og et på 1½ kan lege selv. Som voksen kan du godt gå rundt og lave noget andet mens de leger, men du er nødt til hele tiden at have et halvt øje på aktiviteterne. De kan sandsynligvis lege et stykke tid, rigtig godt - men når konflikten kommer, er du nødt til at være klar. Dette sætter nogle naturlige begrænsninger for hvad du kan lave, mens børnene leger.

Mønstrer

1-2 år - Parallel-leg

I denne alder leger børnene ved siden af hinanden, eller parallel-leg. De leger ved at kopiere hinanden og efterligne. Ofte er storesøsters legetøj det mest spændene, og som lillebror vil have. I denne periode vil barnet gerne lege som de andre, og er der ikke 2 lastbiler kan det udløse store konflikter. Det er ikke ualmindeligt at barnet både slår, bider og kradser. Her må du gribe ind, og prøve at lære barnet at man ikke må slå, bide eller rive.

2-3 år - Vil alting selv

"Mig gøre det" er en sætning du godt kan vænne dig til at hører igen og igen. Den toårige vil nemlig helst alting helt selv, og det uanset om han kan eller ej. Sure miner er ofte en typisk reaktion, hvis det ikke går efter hans hoved, og nu vil han også gerne bestemme hvordan tingene skal foregå når der skal leges. Derfor opstår der ofte uenighed med andre børn om legetøj, eller mængden af lys i sandkagen. Dog begynder han også så småt i denne alder at kunne lege med andre. I kortere perioder kan det være helt hyggeligt, men som forældre vil man opleve at alting er lidt nemmere, hvis der er 2 af alting.

3-4 år - Andre må gerne bestemme

Overskud er noget af det der kendetegner abrnet nu. Hun skal ikke altid have sin vilje, men kan acceptere, at en anden også gerne vil bestemme lidt. Barnet lærer meget af at iagtage hvordan andre børn gør. Du vil også høre hende sige: "Det gør ikke noget" til kammerater og de bliver mere...large. De indgår byttehandler med legetøj og leger meget mere konfliktfrit med jævnaldrende. opstår der uenigheder, skal børnene så vidt muligt selv have lov til at løse problemerne, da det er en del af ders sociale udvikling.

Kommentar (0)
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.