Brækket ribben

Brugervurdering: / 5
DårligBedst 

Brækkede ribben eller trykkede ribben kan give store smerter. Symptomerne hvor an har ondt i brystet skal helst nudersøges af en læge

Når børn leger vilde og aktive lege, eller går til kontaktsport som fodbold, rider på heste eller andre fysiske udfoldelser opstår der skader. Vi kender alle de mindre skader som man behandler derhjemme, men når det er mere alvorlige og voldsomme ulykker, er man som forældre ofte lidt rådvild. Vi kommer med te par af de mere almindelige men også ulykker, og hvordan man genkender symptomerne samt hvilken behandling der oftest benyttes. Artiklerne skal ikke ses som diagnose-givende artikler, men som et supplement til lægens diagnose.

Hvordan opstår et brækket ribben?

Der er farer for at brække ribben eller få bøjet ribben når man bliver ramt af noget stump. Det kan være en albue der rammer i siden, det kan være fald mod en bordkant eller noget andet der trykker ribbenene. Som oftest sker det ved voldsomme sammenstød, som fodbold og håndboldved uheld kan medføre.

Symptomer på brækket eller trykket ribben:

Brækkede eller trykkede ribben giver ofte smerter i ribbenene. Smerterne er ofte tiltagende og hvis man nyser eller hoster forværres smerterne. Hvis dit barn har været ude for et uheld og taler om at han har ondt i sine ribben, bør man kraftigt overveje en tur forbi sygehuset. Er ens ribben blevet bøjet eller trykket går det naturligvis hurtigere med at komme på fødderne igen, end hvis man har brækkede ribben.

Diagnose på brækket ribben:

Når lægen undersøger mennesker med ondt i ribbenene er det ofte symptomer som smerte ved vejrtrækning, smerte ved tryk på ribben. Diagnosen for brækket ribben hedder i fagsprog 'pneumothorax' og bliver en gang imellem fulgt op med røntgen eller ultralyd af brystkassen. Da op imod 25% af alle trykkede ribben giver indre læsioner, som en punkteret lunge. Er lungen punkteret bliver man ofte nemt forpustet, og man kan nogen gange høre en mislyd når vejret trækkes ind. En lunge der er punkteret klapper sammen, og vi behøver vist ikke komme nærmere ind på hvorfor lægebehandling er essentielt.

Behandling af brækket ribben:

Heldigvis er brækket ribben temmelig almindeligt og der opstår sjældent komplikationer. Som oftest har man smerter i ribbenene 7-10 dage efter ribbenene blev trykket, herefter fortager smerten sig gradvist. Ofte har man smerter i brystkassen i nogle måneder før det er helt væk og man kan begynde at dyrke sin kontaktsport igen, men så snart man kan holde det ud, kan man påbegynde genoptræning. Spørg lægen om de nærmere detaljer for genoptræning.

Patienter med brækket ribben vil som oftest modtage medicinsk smertelindring. Nogle gange kan man finde på at ligge en blokade ind langs underkanten af brudstedet, hvilke skulle give en meget effektiv smertebehandling.

Selve bruddet vokser sammen helt af sig selv. Som oftest uden nogle form for komplikationer og normalt er det ikke engang nødvendigt med kontrolbesøg. Dog hvis smerterne er vedvarende skal man søge kontakt med en læge.

Kort og godt, ved smerter i ribbenene efter et heftigt sammenstød, bør man søge læge. Det er temmelig ukompliceret at behandle et brækket ribben, men da der kan opstå følgeskader, skal der fagpersonel ind over vurderingen.

Hvis du vil læse mere, kan du finde noget i LægeHåndbogen. Det er skrevet i fagsprog, men giver alligevel noget konkret viden om symptomer og behandling af brækkede ribben. Link: Brækket ribben.

Kommentar (0)
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.