Leg med far - KystFiskeri med børnene

Brugervurdering: / 2
DårligBedst 
Fisk ved kysten sammen med børnene, der kan lege i sandet, hygge sig med far og opleve spændingen ved at fiskeAt fiske er for mange danskere, og nok særligt for mange danske mænd, ensbetydende med afslappende spænding, frihed og naturoplevelser. Rigtig mange fædre vil gerne ud til vandet alene, for at få lidt fred, men endnu flere ser nok også på deres børn og tænker det ville være fedt at have dem med. 
Problemet ved at have især mindre børn med, er at der sjældent er fangstgarantier, og børn hurtigt bliver utålmodige.
Nedenstående guide kommer med et par fif til at øge sandsynligheden for at trække et par fisk op på stranden, selvom man fisker om dagen, uden waders og med børn der ikke er 100 % koncentreret om fiskeriet hele tiden. Stranden har nemlig også den fordel at børnene kan skifte mellem at fiske og lege i sandet.
 
Sådan fanges fladfisk fra kysten:
Kysterne omkring Danmark er fyldt med lokale fisk, og ofte trækker mange af fiskene helt ind under land, og kan snildt nås fra bredden af stranden, med et godt kast. Sætter man målet og ambitionerne efter de rette fisk, er opgaven at lande en fisk overskuelig.
 
Sats på at fang fladfisk – vi har rigtig mange fladfisk omkring kysterne, og de er relativt nemme at fange og de er helt ufarlige for børnene at lege med.
Typisk kan man fange fladfisk fra 5 meter og udefter, så selv de mindste kan sandsynligvis kaste langt nok. Skrubber og rødspætter går i vand fra under 1 meters dybde (sats på 1½ meter) og helt ned til 200 meter. De er mest til lidt stille vand, hvorfor de ofte kan findes i badekarret, der er vandet mellem stranden og 1. revle.
 
Agn og forfang
Når man fisker fladfisk, er det nemmeste at fange dem med levende agn. Har man mulighed for at købe eller fange levende børsteorm, sandorm eller regnorm er det helt perfekt.
Alternativt til den levende agn er duftholdene agn, som Gulp. Igen er det orme-imitationer eller reje imitationer man skal gå efter.
Fladfisk jager med øjnene og med næsen,hvorfor både flash og duftstoffer fungere som lokkemiddel. Fiskene er relativt stillestående, så fisk aktivt, for at affisk så store område som muligt.
 
Levende børsteorm fiskes med et fladfiskeforfang. Et forfang består af et blylod i bunden, og 2 kroge monteret på en line, ofte er der en lille plastikbom på linen også, så man undgår for meget kludder. På linen op til ormen er til tider en masse perler og flash for at tiltrække fiskens opmærksomhed. 
Ormen sættes på krogen, og kastes i vandet. Vendt 3-4 minutter, er der ikke noget bid, så træk et par meter ind og vent igen, indtil forfanget er inde – gå et par meter hen ad stranden og start forfra.  
 
Forfang kan købes i butikkerne, og koster fra 10 kroner og opefter – alternativt kan man sidde derhjemme og lave sine egen forfang, hvilket kan være en temmelig hyggelig aktivitet. Stangen der skal bruges kan være 8-10 fod lang og kunne håndtere en kastevægt på 40-100 gram. Det behøver ikke være dyrt grej og en glasfiberstang fra man selv var barn vil fungere ligeså godt som en moderne stang. Fisken fighter ikke specielt voldsomt og kastet behøver som sagt ikke være synderlig langt.
 
Når der er bid, trækkes fisken helt op på land, hvor en voksen bør afkroge fisken. Timer man det med en bølje, kan man nærmest skylde fisken op på land og formindske sandsynligheden for en tabt fisk.
 
Hvornår?
Der kan fanges fladfisk ved kysten året rundt.
De trækker typisk langt ind, når det er lidt køligt, og lidt stille i vejret og de napper døgnet rundt. Dette er én af grundene til at det fungere super godt med børnene - man kan fiske dem, når vejret og temperaturen passer til ens humør.
Husk på at rødspættehunnen er fredet fra 15. januar til 30. april, og skrubben er fredet fra 1. februar til 30. april. og mindstemålet er omkring 27 cm.
 
Vær lige opmærksom på, at der lever fjæsinge ved de danske kyster. Fjæsingen kan med lidt god vilje ligne en torsk eller ålekvabbe og ser ikke synderlig farlig ud når den trækkes op. Desværre har fjæsinge pigge som man kan stikke sig på, og giften der udskilles svarer til et hugormebid. Smerten kan være ret stærk, og kan formildes lidt med varmt vand (så varmt som muligt), i nogle tilfælde er man nødt til at søge lægehjælp – så det er ikke noget at spøge med. Får man en fjæsing på krogen, så hold den stille med en fod, og afkrog helst med tang – inden den skubbes tilbage hvor den kom fra.
Kommentar (0)
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.