Halloweengræskar - en rimelig hyggelig uhygge-lampe

Brugervurdering: / 5
DårligBedst 

Halloween og græskarlygter hænger uadskilleligt sammen

 

Allehelgensaften, eller på godt moderne dansk Halloween, falder den sidste dag i oktober, og stammer fra en gammel keltisk skik, indført i Danmark sammen med kristendommen. Traditionelt er det den aften hvor genfærd, hekse og andre af mørkets mager vanære vores helgener - som vi ære dagen efter, altså Allehelgensdag. Vores tradition blev så afskaffet i 1770 under hellidagsreformen, og er derefter stort set gået i glemmebogen. Traditionen blev taget med til Amerika af de folkeslag af stammede fra de keltiske kulturer anses derover som ligeså stor en begivenhed som juleaften er herhjemme. Først i sluningen af 1990'erne begyndte Danskerne at tage den gamle tradition op igen, og efterhånden som flere er begyndt at få øjnene op for den uhyggelige aften er den også en realitet i vores børns verdensbilled.

 

Ofte forbindes halloween med græskarlygter, hvilket skyldees at græskar skal høstes i den periode, altså lige før frosten sætter ind. Sjovt nok måles populariteten af den danske halloween i, hvor mange græskar der produceres og sælges - i 2008 var det danske græskarindeks oppe på 400.000 græskar. Til sammenligning køber vi 1.5 millioner juletræer om året.

 

Opskrift på Halloweengræskar:

 

  1. Tag børnene med i et supermarked og lad dem selv vælge et græskar hver.
  2. Sæt jer godt til rette ved spisebordet, som har voksdug på, og find spejderdolken frem.
  3. Skær først toppen/låget af græskaret.
  4. Find en skål og en stor ske frem.
  5. Tøm græskaret for kerner.
  6. Kernerne bruger du senere til tørrede græskarkerner, græskartærte eller græskarsuppe.
  7. Skær øjne, næse og mund i græskaret.
  8. Sæt tændte fyrfadslys i græskaret.
  9. Sæt græskaret på terrassen.
  10. Nu er det Halloween. (Husk hvis du er heldig, kan græskaret holde i en uge).
  11. Dine børn synes, at det er en fantastisk ting, du lige har gjort for dem. Hvis nogen skulle finde på at kritisere dig for at hoppe med på vognen, så fortæl dem om dengang der var nogle, som fandt på at tage et træ indenfor i julen og rent faktisk danse rundt om det.

Det hurtigste er at lave frøene om til snacks. Vask dem af, efter du har taget dem ud, og lig alle kernerne på en bageplade. Frøene må ikke ligge i lag, og skal overstrøes med salt. Herefter forvarmer du ovnen til 200 grader, og drøner kernerne ind. De skal have ca 10 minutter, eller til de begynder at blive gyldenbrune. Når de er ude, køles de ned og børnene har chips. Bliver i trætte af chipsene, inden de er spist op, så giv børnene kernerne med i børnehaven til uddeling på stuen. 

Læs også om Tivolis super hyggelige Halloween arrangement i efterårsferien.

Og bliver du helt bidt af græskar, kan du læse vores artikel om dyrkning af kæmpe græskar i danske haver. Danmarksrekorden er på intet mindre end 335 kg.

 

Har du andre og sjovere forslag til græskarlamper, så smid endelig en kommentar eller to til artiklen...!

Kommentar (0)
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.