Brugervurdering: / 12
DårligBedst 

Lidt fakta om påskeæg-traditionen:

Æg er noget der bliver koblet sammen med påsken. Traditionen stammer formentlig fra dengang, man fastede 40 dage op til påske.
Der var sådan at, i fasten måtte man ikke spise æg, og derfor ofte havde et overskudslager af æg, når man endelig nåede påsken.
Selvom man kunne opbevare æg på forskellige måder, var det ved at være sidste udkald, så man fandt på forskellige anvendelsesmuligheder

Påskekyllingerne er naturligt knyttet til påsken, fordi de kommer ud af æggene.

Lam hører også påsken til og har rødder tilbage i Bibelen, hvor Gud sagde til Moses, at hebræerne skulle slagte et lam, stryge dets blod på dørkarmen og spise kødet. Så ville døden gå forbi deres hus. Påskeharen er tysk og en flere hundred år gammel tradition.

påskeæg der kan laves af aktive familier

Udendørs Aktiviteter

Stranden:

Udfør din påske-ægge jagt på stranden, lig påskeæggene ind i en plastikpose, og grav posen ned i sandet. Marker området på snedig vis med sten og tang, da det ellers bliver for meget skattejagt over opgaven.

Udstyr så børnene med deres små skovle og skyd skattejagten i gang. Hvis det er helt små børn, så brug nogle store æg, der kan titte lidt op af sandet, er børnene større, skal æggene godt ned og de skal have lidt mere tid til at lede efter skatten.

Alternativet for stranden er en sandkassen. Jagten bliver naturligvis ikke over så stort et område, men børnene får deres skattejagt og æg - hvilket jo er det vigtigste.

 

jagten på påskeæg

 

 

Haven:

Den klassiske æggejagt i haven, er som oftest hyggelig. Du pakker æggene ind, og skjuler dem i haven - herefter gives ledetråde til børnene. Alt efter hvor lang tid i vil bruge på legen, kan man ligge æggene sammen, eller spredt ud over haven - og er man rigtig aktiv, ligger der én ledetråd ved det første æg, der med gåder og hints leder til det næste, og så fremdeles.

 

For de større børn kan man lave en bogstavsjagt, hvor man koger 15-40æg, og skriver ord som "påskehare"og "gækkebrev" på æggene, ét bogstav på hvert æg. Æggene gemmes rundt om i haven, og skattejagten går ind.

Sæt et æggeur på 10 minutter. På de 10 minutter gælder det om at finde flest mulige æg, og ud fra de indsamlede bogstaver danne så mange ord som muligt. Vinderen er den der kan danne flest ord. En god gave vil være et påskeæg.

 

forsythia

 

Indendørs aktiviteter

Man kan lave mange hyggelige ting indenfor, og jo mindre børnene er, jo mere skal man huske på, at det er processen der er det vigtige for børnene, hvor resultatet er sekundært. Vi fandt engang nogle kastanjer, som vi borede hul i og malede, og til sidst brugte vi dem som pynt på juletræet. Malingen vi brugte var glasmaling, som på kastanjerne blev mærkelig at se på, så resultatet var ikke noget vi var synderligt stolte af - men børnene har siden hen fundet utallige andre emner, som de mener vi skal bore hul i og male - hvilket jo understreger betydningen af processen frem for resultatet.

Puste æg:

Puste æg er altid sjovt. Der skal bruges rå æg, der vaskes grundigt, før man går i gang.

Med en nål, stikkes forsigtigt et hul i begge ender, og med munden puster man i det ene hul, så hvide og blomme bliver presset ud i den anden ene. Når ægget er tomt, skylles ægget, og farvelægges med maling.

Hvis børnene er helt små, kan man købe plasticæg i en hobbyforretning, som kan farvelægges. Disse kan fås med vedhæftet snor, og går ikke så nemt i stykker.

Vær lige opmærksom på, at vi lever i nogle grimme salmonella-tider, og fødevarerstyrelsen anbefaler man afspritter æggene, før man puster dem, da sandsynligheden for salmonella udenpå skallen, er betydelig større end indeni. Og husk at vaske hænder, når I er færdige med æggene, inden i begynder at røre ved madvarer!

Karse:

Børn elsker hele processen i at så, passe og høste planter, og en af de mest enkelte og synlige eksempler på denne proces findes i karse.

Find en legetallerken eller en underskål frem, kom lidt vat i bunden, hæld vand på vattet og strø karsefrøene ud over vattet. Tallerknen sættes i mørke, til karsen er begyndt at spire, hvilket typisk tager 1-3 dage, herefter flyttes underskålen frem på spisebordet, hvor karsen kan høstes under måltidet, når den rammer en passende størrelse. Karsen kan passende blive brugt oven på de hårdkogte æg med mayo og rugbrød, i servere under påsken - vores drenge har sågar været så vilde at de har ment at der skulle karse på både æblet og cornflakesene... :)

Konfekt-æg:

Var det en succes med konfekten til jul? Så skal du prøve med konfekt-æg.

I princippet er det det samme som konfekten, altså noget marcipan, eventuelt noget nougat, og smeltechokolade.

Marcipanen formes til et æg, og dyppes forsigtigt i chokoladen - har du besluttet dig for at nougat er en del af æggene, skal denne rulles til en kugle, og marcipanen ligges rundt om kuglen, før ægget forsegles. Udover det smager godt med smeltechokolade, forsegler chokoladen også marcipanen, så den ikke går hen og bliver tør.

Der kan med fordel drysses hakkede mandler eller hasselnødder ud over æggene, inden chokoladen er stivnet.

I voksen-varianten, blandes der en lille smule alkohol i marcipanen. Portvin, whiskey og likør kan anbefales - og man kan ligge et par rosiner i rom, som bagefter kan blandes ind i marcipanen. Husk: smeltechokolade og alkohol kan IKKE blandes sammen, og når du tilsætter spiritus, bliver marcipanen hurtigt for våd, og det er altså nemmere at tilsætte en smule mere, end at trække noget ud af marcipan-massen. Sidst men ikke mindst, skal voksen-varianterne markeres tydeligt, så ikke dine børn får et chok, når de skal have et herligt æg.

Påske Ægget

Det traditionelle påskeæg, er et æg fyldt med slik - det er hyggeligt og sjov, og børnene er vilde med det...men hvis de får æg af mor & far, bedsteforældre, hinanden og venner er sukkermængden måske i overkanten, og man skal huske på, at et påskeæg ikke nødvendigvis skal være spiseligt.

En bog, en bil eller noget andet kan give ligeså stor glæde.

Gode forslag til alternative påskeæg, der kan bruges i foråret:

- Kasket

- Solbriller

- Sandting til de kommende strandture

- En bold

- Yoyo

- Sjippetov

- Kridt

Køb et papæg, der fås overalt, med et passende motiv. Fyld det til randen med godter, men husk at sukker giver vilde unger.

Vi har lavet 2 forslag, så kan du selv vurdere, og mikse så det passer til din samvittighed.

Det sunde:

 • Frugtstænger med forskellig smag
 • Små pakker med rosiner
 • Tørret frugt
 • Nødder
 • Abrikoser

 

Det Usunde:

 • Vingummibamser
 • Likøræg
 • Marcipanæg
 • Små chokoladeæg
 • Små lakridser
Kommentar (5)
 • poul
  :shock: :confused: 8) :lol: :lol: :x :P :oops: :cry: :arrow: :idea: :?: :!: :roll: :roll: :roll: 8) :confused: :x :P :oops: :( :( :cry: :oops: w :oops: :oops: :oops:
 • poul
  hej
 • todias
  hvad så der shjolser'
 • Sofie
  ewyvdoywqiartfywsævuftogha
 • Anonym
  :oops: :oops: hvorfor er dette lavet :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.