Dyrk græskar...kæmpe græskar

Brugervurdering: / 28
DårligBedst 

Kæmpe græskar til havenGræskar, var før i tiden ikke en synderlig kendt grønsag, men efter danskerne så småt har taget den amerikanske halloween-tradition til sig, har græskaret gjort sit indtog i det ganske land, og når man læser lidt om grøntsagen, er der også mange fascinerende ting ved græskaret, og særligt ved kæmpegræskaret, som denne artikel kommer til at handle om.

Første gang man hører om disse gigantiske græskar, tror man ikke rigtigt på det, men faktisk har den amerikanske Ron Wallace den officielle verdensrekord, med et græskar på intet mindre end 682 kg.

Når Tivoli åbner, er der hvert år en dansk græskar-konkurrence, der bliver afgjort der. Selvom de danske forhold til at dyrke græskar langt fra er optimale, så ligger den danske rekord stadig på 335 kg, og er opnået af Erik Lund. Græskarrene bliver så udstillet, og trods Tivolis imponerende indkøb af godt 13.000 græskar, skiller de 3 kæmpegræskar sig ud fra mængden.

Lad os bare gøre det klart fra starten, hvis du vil dyrke kæmpegræskar med børnene, så er det et mindre projekt - men resultatet er stadig fantastisk, og du kan imponere både familie og naboer med resultatet...hvis det lykkedes.

 

 

Så hvad skal der til, for at dyrke sådan en gigant i baghaven?

Klargøring:

Du skal købe frø, det kan gøres flere forskellige steder, du kan bruge xlg.dk der også står for tilmelding til Tivolis konkurrence. En pose med 3 frø, kan erhverves for kr 35,-.

Et græskar kræver lys, vand og gødning - og alle 3 ting i rigelige mængder. Planten er enorm grådig, men når man tænker på hvor store frugter den skal producere er det måske ikke så mærkeligt igen.

Så, sørg for at finde et sted til planten, hvor der er lys og varme, samtidig med der er læ.

Jorden skal helst blandes op med kompost eller husdyrgødning. Nogen vælger at plante græskarret midt oveni komposten, hvilket måske ikke er så dumt endda.

Sørg for der er rigeligt med plads, tager græskarret først fat, forbruger det snildt 3x3 meter pr plante.

Hvornår skal jeg begynde?

I begyndelsen af maj, skal du plante dine frø. De skal i første omgang plantes i små urtepotter indenfor, og du kan sagtens putte 2 frø i en enkelt urtepotte. Hvis begge frø spirer, skal du fjerne det ene frø, eventuelt til omplantning. Urtepotterne skal stå hvor der er lys og varme, den optimale varme er 23-28 ºC. Frøene spirer i løbet af 3-5 dage.

Udsættelse:

Når kimplanten er kommet, skal den helst ud i løbet af nogle ganske få dage. Græskar kan ikke tåle frost overhovedet, og lave temperaturer sætter væksten i stå. Derfor bør planten i starten også være overdækket. Klar plast sat i en træramme som et mikrodrivhus er ideelt. Drivhuset bør fjernes på meget varme dage, og skal kun bruges de første par uger.

Pasning:

Fra maj til juli, hvor græskar-planten kommer med blomster, består pasningen af vanding, gødning, ukrudtudryddelse og at sørge for at beskytte planen mod lave nattemperaturer.

Når planten er cirka 1 meter lang (den snor sig langs jorden) påbegyndes gødning, hvilket optimalt sker med flydende gødning. Som skrevet ovenfor er græskarplanten meget grådig, så man bør gøde omkring 3 gange højere, end hvad gødningsproducenten anbefaler. Man kan med fordel benytte vores guide til at lave hjemmelavet gratis gødning.

De lange stængler, kan man med lidt hjælp få til at slå rødder under bladansatsen. Jo flere rødder planten har, jo flere steder kan den sure næring og vand, og derved vokse sig selv og sine frugter endnu større.

Blomstring og bestøvning:

I starten af juli måned vil planten begynde at give blomster. Græskar giver både han og hun-blomster, og hunblomsterne kan nemt genkendes ved, at der sidder et lille græskar bag blomsten. Man kan lade bier og andre insekter bestøve på den naturlige måde, men for at øge sandsynligheden for at en bestøvning sker sted, bør man overveje at selv bestøve hunblomsten. Hvis det lykkedes at få hunblomsten bestøvet, vil det lille græskar begynde at vokse hurtigt. Er der flere end ét græskar der bliver til noget, bør man når græskarret når en størrelse på en lille fodbold, vælge 1 til 2 af de største og sundeste frugter, og pille alle de andre af. På den måde vil planten koncentrere sin energi til de 2 frugter.

han og hun græskar blomster

Blomsten til højre er hunblomsten.

Udvikling af et græskar:

Græskarret bliver stort og uhåndterligt, og bør derfor fra start af, placeres mest hensigtsmæssigt. Sørg for at græskarret sidder vinkelret ud fra stænglen - man kan altså forsigtigt flytte på græskarret, men det skal ske tidligt i forløbet. Man skal forvente at kunne flytte græskarret et par centimeter om dagen, da der ellers er fare for at stænglen knækker.

Man kan optimere yderligere på væksten, ved at knibe stænglerne. Hvis man vil have en ide om vægten på frugten, findes der på xlg.dk en målemetode, hvor man kan regne sig frem til vægten, uden man behøver flytte eller løfte på græskarret. I de første 3 uger af august kan et græskar vokse med mere end 5 kilo om dagen - den enorme vækst gør græskarret meget sårbart overfor råd og sprækker, hvorfor man bør undersøger græskarret ofte.

Høst:

Græskarret stopper med at vokse i starten af oktober...eller hvis der kommer frost inden. Når enten frosten eller tiden har stoppet væksten, kan græskarret høstes. Har du opnået en størrelse på dit græskar, du mener udfordrer de andre græskar-bønder, vil jeg endnu engang opfordre dig til at deltage i Tivolis danmarkskonkurrence.

Alternativt, kan du skære kvarterets største græskarlygte. Der er jo også dem der mener man skal bruge græskarret som sejlbåd - men med de danske forhold, skal du nok ikke forvente, at kunne krydse Øresund i dit græskar. Hvis du har planer om at lave dit græskar til mad, skal du måske overveje en anden sort - Atlantic Giant-sorten, som er den bedste kandidat til at blive Danmarks største græskar er ikke det bedste spise-græskar man kan opstøve.

Du kan følge med i 2009 GræskarBloggen.

Dyrk din egen græskarbåd

Kommentar (2)
  • Anonym
    Det bliver forklaret rigtig godt :D Men er der ikke en opskrift på hjemmelavet gødning?
  • Mikkel  - Hjemmelavet og gratis gødning
    Opfordringen er hermed taget til handling - jeg tog min egen gamle opskrift frem for hylderne og kan kun anbefale den nemme opskrift:
    http://www.borne-aktiviteter.dk/sommer/153-hjemmelavet-gratis-godning
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.