Hornfisk - børnevenligt fiskeri

Brugervurdering: / 5
DårligBedst 
Når det kommer til underholdene fiskeri for hele familien, er fiskeriet i foråret eller efteråret efter den iltre hornfisk helt klart det bedste og mest spændene.
De danske hornfisk overvintre omkring de britiske øer, men i løbet af foråret vandrer de op gennem de danske bælter og sunde op til Østersøen for at gyde. På deres færd til gydeområdet fortærer de alt hvad de kan komme i nærheden af, og det samme gør de på vej tilbage, fordi de skal være så trinne som muligt for at kunne stå vinteren imod.
Da hornfisken samtidig jager småsild, tobis, rejer og andre kystnære byttefisk, kommer de helt tæt på kysten og indbyder til fiskeri både fra båd men også fra land - uanset hvor langt man lige kan kaste.
Hornfisken kommer ind i de danske farvande og bevæger sig langs kysten i april-maj måned og tilbagetogten sker i august-september.
Hornfisk er såkaldte pelagiske fisk. En pelagisk fisk lever i de frie vandmasser, modsat bundfisk, der ligger og trykker sig mod bunden. Derfor skal hornfisken fiskes enten helt i overfladen af vandet, eller ihvertilfald den øvre del af vandsøjlen. Hornfisk er en hurtig jager, så indspinningen skal være hurtig - og kan næsten ikke gå for hurtigt. Blinkene der benyttes er ofte lange slanke blink. Bryder blinket overfladen og smutter over vandspejlet er det helt iorden. Har du fisket uden det store held, kan et bredt blink, der fiskes roligt i overfladen af vandet måske vnde heldet for dig.
Hornfisk kan blive op til en meter lange, og veje op til et par kilo, men normalen er altså omkring 50cm og nærmere et kilos penge.
En kroget hornfisk gør hvad den kan for at slippe løs - og det er ikke småting den kan. Har man de helt små børn ude at fiske, skal man være klar på at fighten kan være hård. Bremsen bør stilles så blødt at stangen ikke forsvinder ud af båden, og barnet skal være indenfor rækkevidde hvis fisken i den anden ende er stor.
Til gengæld får børnene lov til at føle det enorme rush det er, at have en vildfisk på krogen.
Hvis du vil læse om forskellige voksen-metoder til at fiske efter hornfisk og lidt mere om hornfiskens liv, kan du læse denne artikel: hornfisk på kysten.
 
Hjemmelavet fiskegrej og fiskeri uden skarpe kroge:
Hjemmelavet blink til hornfisk uden skarpe kroge. Lavet af bestik og med silkekrogenHornfisken har et langt tyndt næb, der er fyldt med små nåleagtige tænder. Tænderne er deres effektive våben mod føde...men er også med til at gøre dem særligt ideelle til børnevenligt fiskeri.
Den almindelige trekrog har ofte svært ved at sætte sig i de benede næb på hornfisken, til gengæld sætter den sig alt for nemt i et par sarte børnefingre eller i et eksponeret øje, når froken svinges gennem luften. Der er heldigvis råd for dette. 
Silkekrogen er en stribe tynde silkesnore, der er bundet sammen, og som erstatter den almindelige fiskekrog. De tynde silkesnore vil vikle sig ind i hornfisken små tynde tænder, og i langt mere effektiv stil "kroge" fisken.  Med silkrekrogen slipper man altså totalt for spidse kroge, fejlkrogede fisk og skadestuebesøg.
Silkekrogen er så populær at den kan købes i alle fiskegrejsforretninger med respekt for sig selv, online eller oflline. De sælges i bundter af 10, og en snor holder til mellem 1-10 hornfisk.
Hjemmelavede blink til at fange hornfisk med er temmelig nemt at lave. Man kan lave det ud af gammel bestik. En ske får skåret hovedet af, og boret huller i begge ender, en teske skal bare have et par huller, og en gaffel får samme tur som skeen. Når blinket er lavet monteres en springring i hver ende - de kan også erhverves hos grejforretningerne. Silkekrogen kommes i den ene ende, og blinket sættes på en almindelig lås, så er du klar til kamp.
Hvis man er ekstra overskudagtig sætter man sig og giver blinket krigsmaling. Malingen er nok mere får børnenes skyld end for fiskens, men hyggeligt er det nu at male grønne, blå og røde fantasifisk, som skal gøre hornfisken ekstra sulten.
 
Sidste formandinger, inden i drager afsted:
  • Både om foråret og efteråret er det koldt ved kysten, så varmt tøj og noget varmt at drikke er uvurderligt.
  • Fiskeri efter hornfisk er en hyggelig ansvarlig sport - rykfiskeri er umoralsk og usportsligt - men faktisk også forbudt ved dansk lov.
  • Hyg jer og fang det i vil tage med hjem - at efterlade døde hornfisk på stranden er ikke iorden.
Kommentar (0)
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.