Ægte italiensk pizza - grundopskrift

Brugervurdering: / 62
DårligBedst 
italienskpizza.jpgGrundopskrift på en rigtig god italiensk pizza
 
Den italienske grundopskrift på pizza brillere med sin simple form, og samtidig super lækre pizza.
Nedenstående opskrift er ægte italiensk, og selvom den er enkelt at lave, er det samtidig rolls royce-versionen, altså en super sprød og lækker pizza.
 

Italiensk pizzadej:

Italiensk pizzadej er en enkelt blød og smidig dej. Hemmeligheden bag den smidige dej og den gyldne sprøde skorpe er at man kommer olie i dejen.
 
Ingredienser
300g mel (bland eventuelt halvt Durum og halvt almindig mel)
1/4 pakke gær (lad være med at kom hele pakken i)
2 tsk salt
2 dl lunkent vand
2 spsk olivenolie,
 
Tilberedning:
Gæren opløses i det lunkne vand.
Kom melet i en stor skål sammen med salt og olie, og bland det rundt.
Lav en fordybning i melet, og hæld vandet ned i fordybningen og rør rundt, indtil du har en blød, temmelig våd dej.
Læg dejen på en melet overflade og ælt i 5 minutter, til dejen er glat.
Dejen har rigtig godt af en halv times hævetid, men behøver det ikke. Hvis den hæves skal den æltes lidt, inden du laver den til pizza.
 
Dejen strækker til 2 pizza'er af små 30cm i diameter. Den skal rulles ud så den er rigtig tynd, da den vil hæve i ovnen.
Bunden skal ikke efterhæve.
 

Italiensk tomatsovs til pizza:

Ingredienser:
300 gram friske tomater
1/2 løg 
1 peberfrugt
2 fed hvidløg
1 tsk vineddike 
1 tsk sukker 
1 tsk tørret oregano
1 laurbærblad
salt (ca. 1 tsk)
peber
1 dl fløde (fjerner den skarpe smag fra tomater - kan undlades)
 
Grøntsager hakkes meget groft og kommes i en gryde med alt andet end fløden.
Sovsen skal småkoge ca 1½ time.
Når tiden er gået pureres sovsen med en stavblender, og fløden tilsættes.
Herefter smages sovsen til med salt og peber.
 
Opskriften er en svagt modficeres version af Max's udgave af en italiensk tomatsauce. Max levere en hjemmeside med kvalitets mad, og er blandt vores absolutte favouritter når man skal lave mad.
 

Italiensk pizzaFyld

Den italienske pizza er simpelthed, det betyder du kan tilsætte ost og 2-3 ingredienser.
Prøv at hold dig til en slags kød, da pizzaen ellers kan blive for tung.
 
Man kan stort set putte på pizzaen hvad man lige har i køleskabet.
Vores favouritter er.
- Lufttørret skinke (Serrano)
- Tynde skiver Chorizo pølse
- tyndt lag kødsovs
 
Af grønsager benytter vi ofte:
- Majs
- Oliven
- Rød peberfrugt
- Svampe
 

Ost til topping af pizza

Den nemme løsning er den revede mozzarella i pose. Osten er nem at have med at gøre, men har et enkelt problem...osten har stort set ingen smag.
Man kan blande den med andre ostetyper, som eks. cheddar eller gorgonzola, men skal pizzaen have en rigtig ostesmag, bør man kan en ost med lidt kant. Her kan anbefales en gaudaost, eller emmentaler. Begge oste er ret tørre, men giver en rigtig god smag til pizzaen.
Benytter man cheddar bør man blande dne med en anden ost, da den er meget fed.
Er du til gorgonzola, men omgivet af folk der synes den er for kraftig i smagen, kan man benytte Castello istedet. Den er mere mild i smagen.
 

Opbygning af en pizza

En pizza opbygges således:
  • Dejen rulles til en kugle der trykkes flad, og på bordet strækkes og trykkes pizzadejen, mens man rotere den. Check den lokale pizzasnedker ud næste gang, eller check denne video: Pizzadej udformning
  • Sovsen hældes på, og fordeles fra midten og ud.
  • Ost fordeles ud
  • Grøntsager ligges på
  • Kød tilsættes (er det kødsovs der benyttes så byt rundt på kød og grøntsager, så sovsen kommer nederst)
  • Placere du pizzadejen på et stykke bagepapir er det nemmest at flytte rundt på den.

Bagning af italiensk pizza

Da pizzadejen er tynd, og ingredienserne ikke skal råkoges, skal pizzaen ikke have for lang tid i ovnen, til gengæld skal der godt drøn på.
De bedste resultat fåes i en stenovn, men har du ikke det, kan man nærme sig med en pizzasten og noget vand.
En ildfast skål fyldes med vand, der sættes i bunden af ovnen. Stenovne er ikke ventilerede, så de holder på fugten, modsat traditionelle ovne - ved at sætte vand i bunden tilføres luften ekstra fugt der gør dejen mere sej i skorpen.
 
Stenen benyttes til at stege eller bage pizzadejen. Pizzastenen skal ind i ovnen fra start af, så den er glohed når pizzaen kommer ind.
 
En pizza skal helst bages ved 250-300 grader. Den lokale pizzasnedker bager ved 300 grader, så det er dine nerver der sætter grænsen.
 
Pizzaen kommer i ovnen, ovenpå bagepapiret  papiret kan fjernes efter 5 minutter hvis man synes.
 
Pizzen er færdig efter ca 6 minutter. Du checker ved at løfte den forsigtigt og kigge under den - dejen skal være gylden, og knipser du på den skal den lyde lidt hul.
 

Pizza på grill 

Er du ekstra modig kan du bage pizzaen på kuglekrillen. Her ligges kullene ude i siden og pizzastenen i midten. Grillen holder automatisk på fugten, så man behøver ikke anstrenge sig yderligere for det rette miljø. Man kan sjældent få banket temperaturen helt op på de 300 grader, men 200 grader og en bagetid på 12 minutter bør ikke være umuligt at opnå.
 
Lad være med at kig for ofte til pizzaen, du lukker både fugtighed og varme ud. Topspjældet bør være lukket eller halvt åbent.
 
Man kan købe pizzasten i diverse byggemarkeder, men da prisen ofte er lidt høj, kan man med fordel bruge gulvklinker eller lignende, der har været varmebehandlede. Ofte brændes klinker i mere end 2000 grader, så de fleste klinker bør ikke afgive forurening ved opvarmning, men sørg lige for at du er sikker på klinken er nogenlunde sikker. 
 

Servering

Lav flere pizzaer, og lad dem komme direkte fra ovnen og ind på bordet. Det ser flot og lækkert ud, og så kan man nå at smage de forskellige slags der er lavet.

 

Køb af Pizzahjul

Normalt er vi ikke værktøjsliderlige, men pizzahjulet er næsten uundværligt.
Sørg for at den har et ordentligt greb, og at hjulet er stort ok til ikke at skrabe fyldet af.
Lad være med at køb et hjul til 500 kroner, eller lidt for eksotisk, da det praktiske ofte går af fløjten.
Skal vi alligevel komme med en anbefaling, er det ikke helt billige pizzahjul fra Weber alligevel værd at kigge efter. Det har et lækkert silikonehåndtag, tilpas stort hjul til ikke at skrabe fyldet af pizzaen, og de har ikke ødelagt et godt traditionelt design.
 
Kommentar (14)
  • Dorthe  - Tomatsovsen
    Hej.

    Tak for en fantastisk opskrift.

    Pizzadejen er rigtig lækker og tomatsovsen er også god, men jeg kunne godt tænke mig den smagte af lidt mere, hvad kan man gøre ved den?

    Prøvede med tomatsovs, ost og noget lufttørret skinke fra Kvickly og hele familien var enige om at vi fremover laver pizza på denne her måde.

    Gorgonzola får jeg nok ikke prakket på min sønner lige foreløbig :)

    Hej fra Dorthe
  • Mikkel  - Mere smag til sovsen
    Hej Dorthe.

    Hvis man ikke synes sovsen smager nok af tomater kan man enten bruge flere tomater og længere tid til at koge sovsen ind, eller man kan tilføje en dåse tomatpasta i.

    Den skarpe smag af tomater fjernes af sukker og fløde, så hvis det er den smag du savner kan du blot undlade eller skære ned på de to ingredienser.

    Hvis man benytter gorgonzola bliver pizzan langt mere ostet...og fed. Men er familien ikke til store mængder smeltet ost, har du nok ret i det ikke er vejen frem. :)

    /Mikkel
  • Inger  - Sovs
    Det er dog en fantastisk sovs...og temmelig nem at lave.

    Jeg har fordoblet mæmgden af hvidløg, uden det giver en meget gennemtrængene hvidløgssmag.

    Hvorfor kommer der sukker i?
  • Mikkel  - Sukker i tomatsovsen
    Tomater indeholder syre, som neutraliseres af sukkeret. Sukker fremhæver også smagen, hvilken iøvrigt er grunden til mange godt kan lide en smule sukker i deres te eller kaffe.

    Hvis man kommer en dåse med tomatpuré i får sovsen en flot rødlig farve og konsistensen bliver hurtigere tyk - men smagen bliver lidt mere som de færdige sovser og det ødelægger en del af den autentiske smag.
  • Anonym
    holda kæft vor den smager godt 8)
  • Anonym  - til 2 store bradpander??
    hvor mange gange skal jeg gange opskriften når jeg skal ha til 2 store bradpander????
  • Mikkel  - 2 store bradepander med italiensk pizza
    Umiddelbart vil jeg fordoble opskriften, så burde der være til 2 bradepander. :)

    /Mikkel
  • linda
    for første gang er mine pizzaer lykkedes. jubiiiii!
    udelukkende på grund af denne dej - tak!
    har en udendørs itl pizzaovn, det er meget autentiske pizzaer
    sovsen er også skøn, og nem at lave
    vh Linda
  • Mikkel  - Fedt at høre
    Hej Linda.

    Rigtig godt at høre.
    Lyder som en rigtig godt setup, til de rigtig gode pizzaer...! :)

    /Mikkel
  • Kristian  - Mega lækker pizza dej!
    Giver virkelige lækre pizzaer, og er vildt nem at lave.

    Prøv med lidt ost først, papirs tynde kartoffelskiver, lidt olie, salt, rosmarin, og en stribe salsiccia pølse (presses ud til små kødboller) toppes med nogle basilikumsblade og revet parmesan, når den kommer ud af ovnen..

    Smager fantastisk!
  • Martin  - Pizza Bianca - Hvid pizza
    Her er en RIGTIG LÆKKER pizza man kan prøve at lave hvis den der tomat sovs aldrig rigtig.....du ved bliver som man præcis ønsker den. Grundsovsen til denne her "pizza bianca" (bianca = hvid), er i det her tilfælde baseret på mascarpone ost. Bianca kommer af at man har fjernet den røde tomat sovs og erstattet den med den hvide mascarpone ost.

    ingredienser:

    Sovs:
    200g Mascarpone ost (creme ost)
    4 fed hvidløg
    Oliven olie

    Bland mascarponen med hakket eller presset hvidløg og tilsæt lidt olie så den bliver tilpas smørbar. påføres pizzaen fra midten og næsten helt ud til kanten. ca en 1 cm fra.

    Fyld:
    Parma skinke
    Rødløg
    Oliven (køb nu nogle rigtige oliven, det giver en helt anden og naturlig smags oplevelse)

    Fyldet lægges på i de mængder som man selv bedst synes om. Men husk at lægge løg (i hele ringe) på først så de ikke bliver tørre. Herefter lægges gerne store stykker Parma skinke på, og til sidst drysses halve eller hele oliven på toppen. Bage tiden afhænger af dej tykkelsen samt hvor meget væde der er i fyldet. Men ca. 10min ved 220grader varmluft placeret lidt under midten i ovnen.
  • mikkel giversen  - Pizzaen
    :D PUHAAAA
  • Anonym  - Den er go;)
    Verdens bedste pizza;)

    Favorit: ananas, rød peber, pølser (ikke pandepølser) løgringe.

    Dressing: 9% cremfraise med rigeligt hvidløg.

    Evt. Lidt spinatblade oven på..
  • Mads  - Lækkert!
    Lækker pizza, men prøv at udskifte durum/hvedemel med tipo'00 mel, så bli'r den lige tanden bedre! :)
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.