Hjemmelavede børnevenlige flødekarameller

Brugervurdering: / 3
DårligBedst 

Opskrift på børnevenlige flødekarameller og karamelsovs til isen

Mange erindre fra deres barndom, hvordan de var med til at lave karameller derhjemme. Datidens standard-opskrift var ofte blot sukker der blev smeltet på en pande, og derefter nedkølet. Massen bliver hård som bolcher og smager mest af brændt sukker - og det at lave rigtige flødekarameller er faktisk ikke meget sværere, men kræver en anelse mere finesse. Grundmassen i flødekarameller består af smør og fløde, der holdes sammen til en fast masse, af smeltet sukker. Den bløde smag fåes selvsagt af fløden, mens den kraftige smag afhænger af hvor hårdt man brænder sukkeret.

Ingredienser:

- 250 gram sukker

- 25 gram smør

- 2½ dl piskefløde

- ½ knivspids salt

Sukkeret smeltes i en gryde. Skal karamellerne smager kraftigt og lidt brændt, skal sukkeret være mørkt, mens en mere nænsom smeltning og en lysere sukkermasse giver mildere karameller. Skal de være meget milde, smeltes kun halvdelen af sukkeret, og den anden halvdel tilsyttes sammen med fløden.

Når sukkeret har den ønskede farve, tilsættes smøret og røres godt sammen med sukkermassen.

Så tilsættes fløde, lidt ad gangen. Karamelmassen koge og bobler op, men falder sammen igen, når man rører rundt.

Til sidst hældes salt i massen, og den varmes stille og roligt op. Ved 125 grader er det en blød karamel og ved 130 en hård karamel - varmer man ikke massen nok op, så størkner den ikke. Det kan være ret svært at vurdere varmen, så et termometer anbefales.

Når den ønskede temperatur er opnået hældes karamellerne ud på en en plade med bagepapir eller en form, hvor de kan køle.

 

 

Karamelmassen skal være kælet meget ned, før du skære dem ud, men venter du for længe bliver karamelmassen for hård.

Er det lidt klistrede karameller, kan de vendes i flormelis.

Massen er en grundmasse og der kan tilsættes nødder, vanilie lakrids eller hvad man nu kan finde på.

Karamelsovs til is

 

Ovenstående opskrift kan også bruges til karamelsovs til is. Fremgangsmåden er den samme, man varmer bare ikke massen op til sidst, men slutter når den anden halvdel af sukkeret er smeltet. Er der karamelsovs tilbage, efter isen kan den varmes op til 125 grader, og derved bliver karameliseret.

Når du laver karamel, arbejder du med smeltet sukker ved højre temperature. Børn kan godt se på, men massen er farlig og varm, så sikerheden skal være høj. Får man flydene sukker på sig, brænder det fast i huden. Stik det brændte område ind under iskold vand omgående, og stå med det under det rindene vand, indtil det ikke gør ondt længere. Opsøg læge, hvis området er stort, eller på kritiske områder som ansigt.

Kommentar (0)
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.