Marcipan konfekt med børnene

Brugervurdering: / 10
DårligBedst 

At lave konfekt med børnene er hygge i julenDen lille guide til at lave marcipan, skal ses som en grundbog for at lave konfekt - marcipan og fyld skal være sjovt, hyggeligt og fanatasifuldt, så det er op til dig at lave de rigtige sammensætninger, men med de helt basale ting på plads, er chancen for succes meget større.

Marcipan:

Marcipan består grundlæggende af 2 ingredienser. Mandler og sukker eller honning. Ofte  bruges en smule bitre mandler, for at få den rigtige marcipansmag, og der kan også tilsættes andre ting, men mandler og sukker er svært at komme udenom.

En god marcipan, består af mere end 60% mandler, og de fineste helt op til 75% mandler. Da mandlerne er det dyre materiale, skæres der ofte på mængden og tilsættes mere sukker, hvilket giver en mere sød blanding.

De allerbilligste marcipaner, har aldrig set en mandel. Der bruger man sukker, mandel-essens...og abrikoskerner til konsistensen. Denne type marcipan bruges som oftest i de helt billige former for kransekage. Selv bageren kan finde på at fremstille billig kransekage, med abrikoskerne-marcipan. Ofte er denne form for marcipan ikke så fedtet og klistret...men kvaliteten på produktet er også til at overskue.

Er en marcipan mærket 'bagermarcipan' eller 'konfektmacipan', skal du være opmærksom på, at du sandsynligvis er ved at købe abrikoskernemarcipan.

Marcipanen er grundingrediensen, når du skal lave konfekt.

'Odense ren rå marcipan', er en fin marcipan til formålet på 60% og an købes i de fleste store varerhuse - det fåes billigere og dyrere, men er det børneslik, er der ingen grund til at gøre det for dyrt, samtidig gør det ike noget de lærer hvordan marcipan bør smage.

Nougat:

Nougat er ristede nødder og sukker eller honning. Nougat fåes i flere smagsvarianter, og afhænger som oftest af hvilken nød man har brugt. Oftest bruges hasselnød eller mandler, men valnødder eller pistacienødder kan også bruges. Dette er den typiske brune nougat, men der findes også en hvid nougat, der er mere blød. Inden du køber stort ind af en nougat, skal du kende smagen på den nougat du har udset dig. Det skyldes at der kan være markant forskel på smagsvarianterne, og det kan ødelægge din store ladning konfekt, hvis du får snitterne i én der ikke smager dig.

Nougat bruges til at gøre konfekten blød og få den til at smelte i munden. Da nougat er blødt, og smelter nemt i fingrene på dig skal du lige overveje din situation, hvis du har helt små børn, så drop nougat - det bliver hurtigt en halvulækker affære nemlig.

'Odense blød nougat' fåes ligeledes i de fleste varehuse, og levere en smag af nødder, der ikke er for markant, og formentlig den de fleste forbinder med nougat.

Overtrækschokolade:

Man bør bruge overtrækschokolade, for at undgå marcipanen tørrer ud, den skal ligge som et lag, der dækker hele marcipanstykket.

Chokolade kender vi allesammen. Det er lavet af kakaosmør, kakaopulver og naturligvis sukker. Chokolade fåes enten som hvid, lys eller mørk chokolade. Hvid chokolade indeholder slet ikke kakaopulver. Når der opgives en kakaoprocent, er det et spørgsmål om, hvor meget kakaopulver og hvor meget kakaosmør der er i produktet, det er ikke et spørgsmål om hvor mørk chokoladen er. En god chokolade skal som tommelfingerregl have en kakaoprocent over 50, hvis den falder til under 35% må man slet ikke kalde produktet chokolade - det ses bl.a. på de billige pålægschokolade, der bare bliver kaldt 'Mørk' eller 'Lys'.

Selvom rigtig god chokolade er en fantastisk spise, bør man holde målet for øje. Børn går sjældent højt op i disse detaljer, og køber man produktet 'Mørk overtræk' fra Odense, der netop IKKE er en chokolade, så får du et produkt som faktisk smager godt, men som også er nemmere at have med at gøre, end hvis du køber rigtig chokolade.

Som oftest vil børn foretrække hvid eller lys chokolade, mens mange voksne er mest til de mørkere af slagsen.

'Odense mørk' er som sagt ikke en chokolade, men dn er nemmere at have med at gøre, og har en god smag - hvis du alligevel er på Odense-bølgen, så står denne overtrækschokolade lige ved siden af.

Frugter:

Kort og godt, konfekt skal ikke have for våde frugter, ofte hører mandler, hasselnødder eller rosiner godt sammen med konfekt.

Nødder kan rives til flager eller rasp, og drysses ud som pynt, eller de kan hakkes og bruges som knas.

Alkohol:

Er konfekten til børn, hører alkohol ikke rigtigt hjemme i blandingen, er det til voksne, tilsætter man alkohol, ved enten at lade rosiner ligge i blød, eller med en kanyle, når der er lagt chokoladeovertræk.

Man bruger typisk: Cognac, whiskey, Contrau eller en sød hedvin som Madeira eller Portvin.

Andet:

Cornflakes!

Ja, det lyder nok underligt, men CornFlakes bliver din redning, når du har for meget overtrækschokolade.

Udformning af konfekten:

Her skal bruges: Marcipan, nougat og frugter

Mange voksne foretrækker sandsynligvis 2 skiver marcipan, en skive nougat og så skåret ned til en størrelse, så det er en lille mundfuld. Alternativt, kan man lave en lang marcipanrulle, som man fylder med lidt nougat, nogle nødder og rosiner, og ruller til en lang pølse, der tilsidst pensles med overtrækschokolade - altså et herligt marcipanbrød, der kan skæres flot i skiver, ved servering.

Børn derimod...lad os sige det som det er, marcipanen bliver brugt som modellervoks, og de odiøse klumper, skal måske lidt diskret, gøres lidt mindre, eller på anden måde påvirkes af voksne. Ikke for meget, men kreationerne bør altså være spiselige. Nougat smelter så snart du rør ved det, så overvej om dine børn skal have adgang til det. Lav en enkelt regl: Vi spiser marcipan EFTER vi er færdige, ikke under eller før. så slipper du for at få mundvands-blødgjorte konfektstykker juleaften.

Overtrækstid:

Når al marcipan er udformet i ønskede stykker og størrelser, skal vi til at hælde chokolade over, så marcipanen ikke tørre ud.

Overtrækschokoladen, smeltes forsigtigt i et vandbad (gryde med vand, som man placere en skål i - chokoladen smeltes i skålen).

Selve marcipanstykkerne dyppes enkeltvis i chokoladen, drejes rundt til de er helt dækkede, og fiskes op med en gaffel. Placér stykkerne på bagepapir, eller staniol, indtil chokoladen er kølnet og størknet. Skal konfekten pyntes yderligere med nødderflager eller lignende, er det mens chokoladen stadig er varm, at man drysser pynten ud over.

Når du er hel færdig, og stadig står med en halv skål fyldt med overtrækschokolade, hælder du cornflakes ned i chokoladen. Herefter vender du forsigtigt flagerne, og fisker 3-4 flager op ad gangen, som også placeres i små bunker på bagepapiret. Bliv ikke for skuffet, hvis disse knasende chokoladebidder, bliver blandt de mest populære stykker af konfekten. Er du til rosiner, kan disse blandes sammen med CornFlakes blandingen - men det er bestemt ikke noget krav.

Tilsætning af alkohol:

Skal du lave voksenkonfekt, køber du en kanyle, som du fylder med alkohol. Når chokoladen stadig er flydene, stykkes forsigtigt en kanyle ind til marcipanen, og der tilføres en smule alkohol, herefter trækkes den tilbage, og hullet forsøges lukket, så godt som mulig. Alkohol kan ikke blandes med smeltechokolade, så lad være med at hæld det i chokoladen.

Opbevaring og servering:

Opbevar konfekten i køleskabet, og server den helst kølig. Chokoladen og marcipanen bliver mere frisk, lækker og velsmagende af at være nedkølet, og stykkerne holder sig længere.

Kommentar (0)
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.