UV-jagt med børnene

Brugervurdering: / 2
DårligBedst 

UV jagtens første bytte, er ofte skrubben

I de seneste par år, er undervandjagt blevet meget populært.

Mange lystfiskere trækker i neoprendragt iog skifter deres dyrt indkøbte fluestang ud med en harpun.
Oplevelsen under vandet adskiller sig også markant fra oplevelsen over vandet, og lystfiskerne forstår ofte sit yndlingsspot langt bedre, efter at have betragtet det under overfalden, end da han stod og vurderede det under de røde solskinsstråler fra det tidlige morgengry.
 
Mange lystfiskere er startet deres interesse med en pind, med en snor, en korkprop, et par enkeltkroge og en lomme fuld af nyopgravede regnorme. Lystfiskeren ved han kan starte billigt, og skrue op for udstyret i samspil mellem pengepung og interesse. Det gør det nemt at prøve at fiske og at det i Danmark er langt størstedelen af befolkningen, der har prøvet det.
 
Anderledes er det for undervandsjagt, eller UVJagt.
Startudstyret med neoprendragt, harpun, maske, snorkel og finner løber gerne op i 2000-3000 kr, og kræver både løbende vedligehold men ofte også opgraderinger af elementer man gerne vil have anderledes i vandet. Dette gør det til en økonomisk beslutning om at komme ud og ofte afskære det fædre fra måske at starte UV-jagt med det deres 10-årige søn eller datter.
 
Spørgsmålet er bare om det behøver være dyrt og svært at prøve interessen? Kan man starte i den helt billige end, ligesom man kan med lystfiskeriet og kan man introducere det for sine børn?
 
Svaret er naturligvis ja - man kan sagtens starte meget billigt, og man kan faktisk inkludere børnene, fra de er helt små. 

Først et par ord omkring UVjagt for nybegyndere:

Den ny-udklækkede jæger starter som oftest tæt på land. Han skal lære at forholde sig roligt i dragten, han skal lære at bevæge sig uden for meget støj, så skal han lære at sigte og ramme med en harpun, og hans syn skal trænes op til at spotte fisk, både under sandet, mellem sten og tang men også fritsvømmende.
Alle disse elementer kombineret, gør at den nye jæger, de første mange gange i vandet, kun oplever at møde skrubber, der ligger oven på sandet - med langt imellem sig. Efterhånden som jægeren vænner sig til jagten, begynder han at spotte flere fisk, han begynder at kunne nærme sig fritsvømmende fisk og mere eksotiske arter materialisere sig under jægeren.
Men som sagt, i starten er jagten alene en jagt på oplevelser og skrubber.
Og jagten på begge dele kræver faktisk ikke det helt store.
 
Skrubber er relativt stationære bundfisk. De ligger på sand eller grusbund og forsøger ligne deres omgivelser. På den måde håber de at deres naturlige fjender ikke opdager dem, og at byttedyr kommer tilpas tæt på skrubben til at den kan åbne muden og derved danne et undertryk og suge sit bytte ned i gabet. Til tider svømmer skrubben også hen mod byttedyr, når den kan lugte den liflige duft af en frisk børsteorm. Det er det sidstnævnte stangfiskeren udnytter, når han trækker en kroget børsteorm hen over bunden.
Som undervandsjæger er skrubben en god fisk at starte med. De er ofte til at spotte, Danmark har rigtig mange af dem og de ligger faktisk tæt på land. Det at de er stationære gør dem til et oplagt bytte for den ihærdige jæger.
 
For at jage en skrubbe behøver man ikke meget udstyr. En maske og snorkel så man kan kigge under vandet og en skruetrækker gjort fast på et kosteskaft kan gøre det ud for at spyd, og hvis man rigtig skal flotte sig kan man købe spyd til omkring en kr100,- . Spyddet skal blot være en meters penge - jo længere det er, jo lettere bliver det at spidde en skrubbe. Der må maks være en spids, gaffel-lignende redskaber med flere spidser er ulovlige. Bruger man et kosteskaft kan en tynd pløk for enden bruges, køber man et spyd i en butik kan det være monteret en spids med en flopper (en modhage). Sidst men ikke mindst skal man have en spand og en kniv til fangsten.
 

UV Jagt for børn:

Skrubber ligger gerne i badekarret, altså området mellem strandkanten og 1. revle. De foretrækker sand, de kan hvirvle op og dække sig med, og er ofte at finde langs tangbælter på sandsiden. Skrubben kan skifte farve, så ligger de på lys bund er de ofte lysere i skindet og har gerne lidt røde plette - mens skrubber der ligger på mørk bund, efterlignet bunden med et mørkere skind. Ofte er det bare øjnene der stikker op af sandet, så man skal træne sit syn til at spotte ting der ser forkert ud.
De bedste steder at kigge, er ikke på den rene sandstrand. hvor alle strandgæsterne render rundt. istedet må der gerne være lidt tangbælter, groft grus og planter som byttedyrene kan gemme og spise af. Ofte er læ-områder som moler eller rev ret populære skrubbe-steder.
Når man har spottet en skrubbe, bevæger man sig langsomt hen til den stilleliggende fisk, og placere spydet få centimeter over fisken. Et hurtigt stik frem og fisken bliver spiddet. Har man købt et spyd, kommer det med modhager, har man anvendt en skruetrækker eller en teltpløk vil fisken glide af spyddet igen, når man løfter det. Derfor er man nødt til at holde spyddet med fisken på, ned mod bunden og dykke ned for at gribe i den anden ende.
Den spiddede fisk kan nu løftes ud af vandet, aflives og kommes ned i en spand.
Når man er blevet sikker på jagten efter skrubber, kan man begynde at fange skrubben med hænderne. Det er lidt sværere og i det varme måneder er fisken kvikkere og hurtigere til at stikke af fra farer.
I jagten efter skrubber, kan man være heldig at støde på pighvar eller slethvar. Fisken er nem at kende, da den er helt rund. Pighvar (såvel som slethvar) er en meget fin og delikat fisk - det svære ved fisken er at spotte den, for det er den eneste fisk der tror så meget på sin egen sløring, at den bliver liggende. Pighvar kan med andre ord, uden problemer fanges med samme metode som skrubben.
Det hjemmelavede spyd kan alene bruges til at fange fladfisk med, møder man ofte fritsvømmende (pelagiske) fisk, man også gerne vil have med hjem skal man bruge en harpun. En harpun kan erhverves fra omkring kr 500, den kræver ingen jagttegn eller våbentilladelse - men man skal være over 18 for at bruge den. En harpun anses som et fiskeredskab på lige fod med en fiskestang - begge fiskeredskaber kræver fisketegn.
Afhængig af barnets alder og hvor vant til at bevæge sig i vandet/snorke, kan hun selv have spyddet og spidde fiskene, eller blot være med til at spotte fiskene på bunden. Bryder hun sig ikke om jagtdelen, kan man jo nøjes med at dyrke fishspotting. Det er god træning for opmærksomheden og at stille skarpt. Mange bliver ret overraskede over hvor meget liv der er, lige derude hvor vi plejer at soppe eller bade.

Lovgivning og etik:

  • Fisketegn: Fisker man i de danske farvande, skal man have fisketegn - uanset om man fisker med fiskestang, bare en snor i vandet, harpun eller et hjemmelavet spyd. Tryk på linket for at købe fisketegn.
  • Mindstemål: Skrubber har mindstemål på 25.5cm. Husk på at alting ser 25% større ud under vand, så der skal være rigtig god størrelse på for at tage fisken. For pighvar/slethvar er mindstemålet 30cm.
  • Aflivning: En skrubbe kan leve flere timer over vandet, når den ligger i en spand. En skrubbe med hul i ryggen der ikke kan gælle må man forvente ikke har det rigtig rart, så afliv skrubben kort tid efter du har fanget den.
  • Infektioner: Når man stikker en skrubbe ødelægger man dens slimlag og prikker hul igennem fisken. I havet er der ret stor sandsynlighed for at sådan et sår giver infektioner, der over tid vil slå skrubben ihjel. Derfor, prik kun det du vil have med op for fisken dør uanset om du lader den gå eller tager den med.
  • Mængderne: Rammer man det rigtige område, kan man hurtigt slæbe 20 flotte skrubber med hjem. Det er jo fantastisk hvis der sidder 20 lækresultne venner og venter på du får flået og tilberedt de mange fisk, men tænk dig nu om, hvor meget du gider rense og tilberede. Skyd til eget forbrug, og lad være med at fylde din kummefryser - så er der nemlig også skrubber nok til at holde bestanden oppe - selvom vi andre også tage en skrubbe eller to med hjem

Links

skrubbe ligger og venter på uv jægerDer finde rigtig mange gode sider om UV jagt. Det er både udstyr og teknikker der bliver diskuteret. Her er et par links, der måske kan være behjælpelige:

Begynder-artikler: UV Jagt Udstyr. Selvom artiklen ligger på et Bornholmsk site, er gennemgangen af udstyret relevandt for alle der gerne vil købe udstyr til deres dyk.

Forum: UV Jæger forum. Sitet er det største forum for danske UV-jægere. Der flyder om sig med tips og idéer til alt fra jagtmetoder, til hjemmelavede harpuner.

Butik: Divecenter er en online-butik med både udstyr og kurser for begyndere. De 2 ejere er begge passionerede UV-jægere og kan med fordel spørges til råd.

Kommentar (0)
Skriv kommentar
Your Contact Details:
Kommentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Skriv venligst koden som du kan se i billedet.